Wysłany: 2006-08-22, 12:34 Rasizm na polskich stadionach
- W Łodzi się załamałem. Płakałem w szatni. Trudno mi sobie wyobrazić, że kolor skóry ma jakieś znaczenie – powiedział „Gazecie Wyborczej” senegalski obrońca Legii Mamadou Balde, którego w trakcie meczu z ŁKS obrażano na tle rasistowskim.
Po sobotnim meczu Legii z ŁKS trener Dariusz Wdowczyk zarzucił dwóm piłkarzom rywali, że obrażali Baldego, udając małpę. Przed poniedziałkowym treningiem Senegalczyk tłumaczył, że czuje się załamany głównie zachowaniem obrażającej go publiczności. Stara się zapomnieć i wierzy, że w środę Legia awansuje do fazy grupowej Ligi Mistrzów.
- Padłem ofiarą rasizmu. Kiedy wybijałem piłkę, publiczność buczała. Jakiś piłkarz, nie wiem który, powiedział coś po angielsku. Byłem w ten sposób prowokowany. Miałem już wcześniej żółtą kartkę, pewnie chciał, żebym dostał czerwoną. Bardziej oburzony byłem tym, co robili na trybunach ci ludzie niż piłkarz, bo to był mecz, walka, część gry, prowokacja. Grałem do tej pory we Francji. Nigdy nikt nie dał mi do zrozumienia, że jestem inny z powodu koloru skóry. W Łodzi się załamałem. Płakałem w szatni. To mną wstrząsnęło. Po prostu trudno mi sobie wyobrazić, że kolor skóry ma jakieś znaczenie – zakończył Balde.
źródło: Gazeta Wyborcza
JAk mnie wk***** ci rasiści.. myslałem ze polskie stadiony juz powoli "wyrosły" z rasizmu ale widze ze nic z tego. A kto wydaje z siebie okrzyki rasistowskie sam jest małpa.. P****** kraj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum